Zomertornooi 2024

Gepubliceerd op 22 augustus 2024 om 22:10

Vrienden en vriendinnen hier komt een verslag geschreven door de ogen van Quinten over ons zomertornooi.

 

Het tornooi begon voor het bestuur eigenlijk al op 17 augustus. De taken waren verdeeld, nu moesten deze nog uitgevoerd worden. Jaron en Quinten zetten de zaal klaar (shoutout naar Jaron voor het in gang krijgen van de beamer). De oorlogstafels stonden klaar. Tijd voor het grote werk.

 

Nico zorgde voor het vlotte paring systeem terwijl Koen en Jaron the finishing touches gaven aan de speelzaal. De bar werd voornamelijk voorzien door onze lieftallige penningmeester Robin.

 

 

 

 

 

De inschrijving was eigenlijk tot 9h 30, maar het zou geen schaaktornooi zijn zonder laatkomers. Deze kwam deze keer dankzij mij. Met het motto beter bier dan water kwam Quinten toe met een Nederlandse bende. Alsof de alcohol geur nog niet genoeg was kwamen er nog kleurrijke hoedjes bij. Duidelijk bedoeld als afleiding voor de partijen. Of zijn het gewoon onnozelaars ik laat de keuze aan jullie.

 

 

 

 

 

 

 

 

Laat het tornooi maar starten. Dachten we allemaal. Op de foto is duidelijk te zien wie er al helemaal klaar voor was.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De eerste ronde is altijd een moeilijke vanwege het Zwitserse systeem. Waarin de onderste helft gepaard wordt tegen de bovenste helft. Het moet wel gezegd worden, ondanks dat er geen verrassingen vielen moet het wel gezegd worden dat er veel strijdlust was. Er was in de eerste ronde geen ‘walk in the park’ te zien.

 

 

 

 

 

 

Mijn persoonlijke partij was Bjorn tegen Quinten. Bjorn offerde een pion in de opening voor compensatie in de vorm van een loperpaar en extra ruimte. Quinten had meer dan genoeg problemen om zijn stelling staande te houden.

Uiteindelijk slaagde Quinten om een loper af te ruilen en zijn numerieke meerderheid in pionnen door te duwen.

 

De partij uit de eerste ronde ik eens extra wil belichten ging tussen Lydia Dubbeldam en Jaron Notebaert. Ondanks het snelle pionverlies op g7 door Jaron bleef hij doorvechten. Dit mondde uit in nog een zwaar gevecht waar er voor Jaron zelfs af en toe remise kansen waren. Uiteindelijk speelde de ervaring van Lydia wel een grote rol en trok ze de overwinning naar zich toe.

 

 

De rest van de resultaten ging als volgt:

Bas won tegen Tristin

Quinten won tegen Bjorn

Lydia won tegen Jaron

Nico won van Koen

Xavier won tegen Tom

Eliza won tegen Hugo

Jeroen won tegen Robin

Ronde 2 was de partij Quinten tegen Xavier. Een heel interessante partij waarin Xavier de pion pakt op e4 in het Spaans. Een minder typische opening, maar draaide uit tot een interessant gevecht in het centrum. Na heel veel tactische moeilijkheden en trucjes slaagde Quinten erin om de stelling te verlaten met een pion meer en na een tweede pionverlies was de partij gedaan. Dit was zeker niet zonder slag of stoot.

 

 

 

 

 

 


Een andere interessante partij van de tweede was the battle of the ladies. Waarin 2 meense leieschakers meisjes het opnamen tegen elkaar. Eliza De Jongh tegen Lydia Dubbeldam. Hoewel ze alle 2 wat gekend zijn voor hun tijdsproblemen viel dit wel mee. Uiteindelijk haalde de Franse verdediging van Lydia het. Eliza zag een tactiek niet en moest zich uiteindelijk gewonnen geven.

 

Een derde interessante partij ging tussen Jaron en Hugo. Niet per se voor wat er wel gezien werd, maar voor wat er niet gezien werd. Het was namelijk mogelijk voor beide heren om een dame te winnen. Voor hoe lang weten ze zelf niet. Het is dan ook duidelijk dat Hugo en Jaron duidelijk niet te vinden zijn voor de dames. Er werd dan ook een eerlijke remise overeengekomen.

De resultaten van ronde 2 gingen als volgt:

Bas won tegen Nico

Quinten won tegen Xavier

Lydia won tegen Eliza

Jeroen won tegen Tristin

Bjorn won tegen Tom

Jaron en Hugo remise

Koen won tegen Robin

Tijd voor ronde 3. Ondertussen waren er nog 4 mensen met 2/2 Bas, Quinten, Jeroen en Lydia. Tijd voor wat onderlinge duels.

Jeroen merkte heel erg snel dat spelen tegen je voormalige trainer geen sinecure is. Zeker niet als de opening dat je speelt letterlijk geleerd is van hem. Zo kreeg hij geen eerlijke kans om zich te bewijzen en moest hij al snel het onderspit delven.

Op bord 1 werd er nog een match afgewerkt tussen 2 leiders. Hoewel het daar heel spannend werd moest Lydia helaas het onderspit delven. Tijd en de druk die door Bas werd opgevoerd werd haar teveel.

Verder slaagde Tristin er deze ronde in om zijn vertrouwen weer wat op te krikken met een mooie overwinning tegen Robin. Dit was wel nodig want Tristin had al tegen 2 zeer ervaren spelers opgebokst.

 

Xavier zocht ondertussen weer aansluiting met de top door op een sinecure manier te winnen tegen Eliza. Hoewel ze op het einde van de partij door haar vlag ging was de stelling al in zijn voordeel gekomen.

Het duel tussen 2 bestuursleden Koen en Jaron werd beslist in het voordeel van Jaron, helaas heb ik zelf niet kunnen zien hoe dit op het bord kwam.

De resultaten van de derde ronde gingen als volgt:

Bas won tegen Lydia

Quinten won tegen Jeroen

Nico won tegen Bjorn

Xavier won tegen Eliza

Jaron won tegen Koen

Hugo won tegen Tom

Tristin won tegen Robin

Na ronde 3 komt dan ook ronde 4 en het was tijd voor de clash of titans. Op bord 1 zaten Quinten en Bas met elk het maximum van de punten. Quinten probeerde Bas te verrassen met 1. F4. Helaas voor Quinten was Bas niet erg onder de indruk. Na een ingewikkelde ruil ( 7 zetten diep) die gestart werd door Bas was er een ongelijke loper stelling. Hier had Quinten wel wat voordeel, maar helaas vond hij het gat niet. Remise was dan ook een logische uitslag tussen de vrienden.

Ook op bord 2 en 3 werden er interessante duels uitgevonden. Lydia, Xavier, Nico en Jeroen stonden namelijk gedeeld derde met 2/3. Op bord 2 werd een strijd gevoerd tussen Lydia en Xavier die enorm gelijk op ging. Hier waren er wisselende kansen, maar de rust en tijdsvoordeel van Xavier gaven uiteindelijk de doorslag. Lydia moest zich dan ook gewonnen geven.

 

Op bord 3 was er een duel tussen Nico en Jeroen. Spelers die elkaar al jaren kennen. Om Nico te quoteren: ‘Sinds Jeroen amper uit zijn pamper kwam’. De pamperjongen was echter wat opgegroeid en bleek toch een geduchte tegenstander te zijn. Nico offerde zijn dame voor 2 torens, maar Jeroen zijn dame was te snel en slaagde er al snel in om 2 pionnen te winnen. Teveel voor deze 2 torens om tegen te houden. Ramacker senior moest hem onverwachts gewonnen geven.

Op bord 4 was het Jaron versus Bjorn. De mooie samenvatting hiervan is het duel van de ‘dikkoppen’. In een partij waar ze alle 2 niet wilde afgeven voor elkaar en doorspeelden met schommelende kansen, maar met overwegend heel gelijke stellingen kwamen ze uit in een toreneindspel. Deze was remise, maar toch bleven ze dapper strijden tot er met elk een toren en tijdsnood voor beide spelers remise werd afgesproken.

Verder noteren we ook de remise tussen Tristin en Hugo. Het was precies een echte schuivers ronder. Het tweede offensief van Koen die door te winnen tegen Eliza opeens mee was met de medeleiders. We noteren ook het eerste punt van Tom die zijn match op een overtuigende manier kon winnen.

De resultaten van de vierde ronde gingen als volgt:

Quinten en Bas remise

Xavier won tegen Lydia

Jeroen won tegen Nico

Jaron en Bjorn remise

Tristin en Hugo remise

Koen won tegen Eliza

Tom won tegen Robin.

Tijd voor de laatste ronde. Quinten en Bas hebben beide 3.5/4 en moeten winnen. Ondertussen hebben Xavier en Jeroen beide 3/4 en staan gedeeld derde. Er volgt een peloton van mensen met 2/3: Jaron, Lydia, Koen, Nico en Hugo. Gevolgd door Tristin en Bjorn met 1.5, Tom en Eliza met 1 en Robin moest nog zijn eerste punt scoren.

 

Op bord 1 maakte Xavier het Bas zeker niet gemakkelijk en legde hem serieus het vuur aan de schenen. Helaas de witte stukken en de soliditeit van Bas gingen hier de doorslag geven.

 

Op bord 2 ook een interessant duel, want Koen toverde vanuit het niks een theoretisch stukoffer op bord tegen Quinten zijn Siciliaan. Deze is ooit door grootmeester geanalyseerd en is uiteindelijk weerlegd, maar dit heeft Quinten bloed, zweet en tranen gekost.

 

Op bord 3 had Jeroen door het verlies van Xavier de mogelijkheid om alleen derde te worden. Dit was wel zonder Jaron gerekend, want Jaron toonde bijzonder veel maturiteit. Hij slaagde erin om Jeroen een pion af te snoepen en hiermee naar een toreneindspel  te gaan. Hier en daar waren er misschien net wat betere mogelijkheden, maar in het algemeen speelde Jaron dit eindspel heel secuur. Jeroen kon uiteindelijk de pionnen van Jaron niet meer tegenhouden en het was gedaan.

 

Op bord 4 ook een enorm interessante strijd. Hugo maakt furore met wit tegen Lydia en zette haar van in het begin onder druk. Gecombineerd met haard gekende tijdsdruk had ze het toch moeilijk. Hugo deed helaas een incorrect stukoffer (blunder?). Dit gaf Lydia de kans om weer volledig in de partij te komen. Hier zie je dan ook de ervaring van vele tornooien en matchen te spelen. Lydia gaf dit voordeel dan ook niet meer af en trok de partij naar zich toe.

 

Op bord 5 konden we ook wel spreken van een verrassing, want Tristin ging met de overwinning lopen tegen de veel meer ervaren Nico. Ik heb het zelf niet gezien, maar ik hoorde dat Tristin een mooie tactiek had gezien. Eentje dat Nico uit het oog had verloren. Dit leverde Tristin een mooie overwinning op.

Op bord 6 ging het tussen Bjorn en Robin en hoewel de overwinning naar Bjorn ging vond ik dit toch een enorm sterke partij van Robin. Weinig fouten en uiteindelijk na een lange strijd moeten opgeven, maar het was wel een strijd.

 

Op het laatste bord kon Eliza nog eens winnen tegen Tom.

Resultaten van ronde 5:

Bas won tegen Xavier

Quinten won tegen Koen

Jaron won tegen Jeroen

Lydia won tegen Hugo

Trisitin won tegen Nico

Bjorn won tegen Robin

Eliza won tegen Tom.

Dit gaf uiteindelijk de volgende uitstag.

Dit gaf een probleem, want je kan zien dat Bas en Quinten exact gelijk geëindigd zijn. Verder ziet u dat 4 mensen gedeeld derde zijn, maar omdat Xavier de sterkste tegenstanders heeft gehad is hij de derde.

 

Nu werd het tijd om te kijken wie er nu effectief gewonnen heeft. Dit werd gedaan door een Armageddon tussen Bas en Quinten. Een Armageddon werkt als volgt. Wit krijgt meer tijd, maar moet winnen. Zwart heeft dus voldoende aan remise. Na het lot trekken werd bepaald dat Bas wit had.

Na een enorm spannende start, offerde Bas een stuk om de stelling van Quinten te breken, maar Quinten kon stand houden met een paar verdedigende manoeuvres.

 

Hierna werd er een counter ingevoerd gevolgd door een matmotief. Dit resulteerde in de overwinning van Quinten.

 

Er zijn wel nog paar opmerkingen die mogen gegeven worden over dit tornooi. Startend met het feit dat ik gesproken heb met de Nederlandse spelers (en Jeroen) die zijn komen spelen. Zij waren (en ik ook) aangenaam verrast van het niveau van de spelers. Ondanks de gelimiteerde tornooi ervaring werd er toch constant op een degelijk niveau gespeeld werd.

 

Ook wel ik nog een speciale bewondering geven aan een speler. Dit is voor Robin. Robin had voor dit tornooi nog amper 2 keer een volledige partij gespeeld. Ondanks alles heeft hij hier 5 stevige partijen achter de rug. De resultaten zeggen hier duidelijk niet wat de waarde is van deze ervaring.

Nog een laatste opmerking. Als je niet zoveel in de partij analyses voorkwam verontschuldig ik mij. Ik kan ook alleen maar vertellen wat ik gezien heb. Voor ons volgend evenement stel ik voor in het geval dat je dit wil, dat je zelf wat commentaar doorstuurt over je eigen partijen of dingen die je graag zeker in een verslag wil zien staan. Ik zal dan mijn best doen om dit te verwerken.

 

Iedereen mag trots zijn op zichzelf en hopelijk tot ons volgend evenement.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.